Test

Telesce (2021)

  • do 31. marca
  • 1h 29m

Prvenec Laure Samani je obarvan z magičnim realizmom in postavljen na kruto furlansko podeželje z začetka 20. stoletja.

Nekega zimskega dne na začetku 20. stoletja v majhni ribiški vasici na severovzhodu Italije mlada Agata rodi mrtvo hčerko. Po katoliškem izročilu je duša mrtvorojenca obsojena na večno tavanje v predpeklu, a govori se, da je nekje na severu svetišče, kjer otroke oživijo za en sam dih – ravno toliko, da jih krstijo in rešijo njihovo dušo. Agata si na hrbet priveže zaboj s hčerkinim trupelcem in se poda na dolgo, upanja polno pot proti čudežnemu kraju …

Svetovno premiero je film doživel v prestižni sekciji Teden kritike v Cannesu, s Festivala slovenskega filma pa je odnesel vesni za najboljšo manjšinsko koprodukcijo in fotografijo.

Laura Samani se je rodila leta 1989 v Trstu. Po diplomi iz filozofije in književnosti na Univerzi v Pizi je študirala režijo v rimskem Centro sperimentale di cinematografia. Njen diplomski kratkometražec La santa che dorme je bil premierno prikazan leta 2016 v programu Cinéfondation filmskega festivala v Cannesu, kasneje pa prejel številne mednarodne nagrade. Telesce je režiserkin prvi celovečerec.

Jezik(i)

furlanščina, italijanščina, slovenščina

Držav

Italija, Slovenija, Francija

Studio

distribucija Vertigo